Text Size
Európai Regionális fejlesztési Alap
 

Túrák, séták Egerszalókon

Ha nem ijedsz meg a gyaloglástól és szívesen körbejárod Egerszalók nevezetességeit akkor neked ajánljuk a sétautakat.

Megismerheted a hegyoldalba vájt Barlanglakásokat, a Sáfránykertet, a több millió éves kaptárköveket, és az Európában egyedülálló Sódombot.

 

Öreghegy túra - piros jelzés

táv: kb 2,5 km, könnyű terep,

gyalogosan bejárható

útvonal: Faluközpont- Sáfrány utca- Barlanglakás és Sáfránykert - Öreg-hegy - Csőszkunyhó - Betyárbújó kaptárkő - Ady E. út - Faluközpont

 

Sódomb túra - kék jelzés

táv: kb 5 km, könnyű terep

gyalogosan vagy kerékpárral bejárható

Útvonal: Faluközpont - Sáfrány utca - Barlanglakások és Sáfránykert - Öreg-hegy - Saliris Resort Spa pihenőpark - Nosztalgia Fürdő parkoló - Sódomb - kerékpárúton vissza a faluba - Turisztikai Iroda, ajándékbolt

 

Kaptárkő Ösvény - zöld jelzés

táv: kb 1 km, könnyű terep emelkedővel

gyalogosan bejárható

Útvonal: Saliris Resort Spa pihenőpark, parkoló - Kőasszony kaptárkő - Menyecske hegy vonulat első és második része

 

Kaptárkő séta - sárga jelzés

táv: kb 500 m, könnyű terep

gyalogosan bejárható

Útvonal: Saliris Resort Spa pihenőpark, parkoló - Kőbojtár

 

Az egyes látnivalókról bővebb információkat találsz itt:

1. Egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert

Nem múzeum, nem skanzen, hanem egy igazán kedves, múltbéli hely,  ahol a "mesélők" segítségével visszarepülhetsz a nagymamáink idejébe. Betekinthetsz a múltbéli tájak, korok, bútorok világába. Nyitva minden nap 9-16 óráig április 1-től 9-17 óráig. ( nyáron hosszabbított nyitvatartás)

A barlanglakások mellett egy kellemes szabadtéri millliő fogad. Ez a Sáfránykert. Érdemes megillatozni az itt termő bazsalikomot, kamillát, levendulát, oregánót és még sorolhatnánk milyen gyógy és fűszer növények kertje ez itt. De a szabadtéri színpad kilátása sem elhanyagolható

2. Európában egyedülálló Sódombot

Ehhez hasonlót legközelebb Törökországban találni, de ha Egerszalókon jársz itt is fel tudod fedezni ezt a természeti csodát, melyet a dombon lefolyó termálvíz épített csaknem ötven év alatt. Magára a dombra már nem lehet felmenni az állagmegóvás miatt, de igazán közel lehet sétálni és gyönyörködni a látványban.

3. Kaptárkövek

Betyárbújó kaptárkő, ez bizony egy régi bújóhely lehetett, ott ahonnét az egész falu belátható. Ez egy kaptárkő, amelyet Hungarikum címmel díjaztak nemrégiben. A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak.  Ezekből többet is találsz a fürdő melletti hegyen. Ott áll a Kőbojtár, a Kőasszony és kicsit távolabb a hegyvonulat gerincén a Menyecske hegy. Érdemes végig járni.

4. CSUPORKA ajándékbolt, turisztikai információk, babakiállítás

A hosszú séta előtt vagy után érdemes útba ejteni a Turisztikai Irodát, ahol a gyerekeket elbűvöli a babakiállítás, mellette anyuka, apuka a helyi kézműves termékekből, helyi termelők finomságaiból válogathat. Az aktívaknak jobb időben kerékpárt is tudunk kölcsönözni. És szezonban innen indul a Tücsökbusz is. Nyitva hétköznap 9-16-ig, szombaton 9-13-ig. ( nyáron hosszabbított nyitvatartás)

 

 

 

 

Látnivalók

Fürdők

Szállások

Programok

Videó

Csomagajánlatok