Text Size
Európai Regionális fejlesztési Alap
 

Hírek

Az év borkorcsolyája

A tökös-sonkás tekercs lett az év borkorcsolyája Egerszalókon.

 

Az október 26-án rendezett Borkorcsolya napon a szalóki borok mellé házi borkorcsolyákat kóstolhattak a vendégek. Kóstolás után szavazhattak melyik ízlett a legjobban. A szavazás eredményeképp megállapítjuk, hogy a tökös-sonkás tekercs lett a nyerő. Ezt az igazán őszi, házias, sós harapnivalót az egerszalóki Mónika Vendégház tulajdonosa készítette a látogatóknak. A receptet ezúton közzé tesszük, készítsék el Önök is és hozzá kóstoljanak jóféle egerszalóki borokat. Meglátják nem bánják meg!

TÖKÖS-SONKÁS TEKERCS

 HOZZÁVALÓK

 A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 g friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál libazsír

A rakományhoz:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • 25 dkg sütőtök (tisztítva)
  • 20 dkg sonka (jó minőségű)
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • 15 dkg trappista sajt
  • 1 evőkanál libazsír

ELKÉSZÍTÉS

    • Egy kis pohárban kikavarjuk az élesztőt a teáskanálnyi kristálycukorral, majd hagyjuk kicsit állni. Ameddig várunk, addig egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkeverjük a sóval.
    • Hozzáadjuk az elfolyósodott élesztőt, adunk hozzá 1-1,5 dl langyos vizet, és közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Legalább tíz percig gyúrjuk. Ha már szép hólyagos, és elválik a tál falától, beledagasztunk két evőkanál olvasztott, de csak langyos libazsírt.
    • Cipót formázunk a tésztából, kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, és hagyjuk kelni egy órát. Utána vékony, hosszúkás lepényt nyújtunk belőle, aztán tepsibe sütőpapírt rakunk, és belefektetjük a tésztát.
    • Először tejföllel kenjük meg, utána rászórjuk a feldarabolt tököt meg a felkockázott sonkát. Megszórjuk bazsalikomlevelekkel, ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk a tetejét olvasztott zsírral.
    • 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején, ennyi idő alatt a vékony tészta is megsül.

 

TRÜKK:
Ha a megrakott tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és kis csigákra vágva sütjük meg, akkor izgalmas borkorcsolyánk lesz, amely melegen is, hidegen is finom, remek vendégváró.

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

 

 

Látnivalók

Fürdők

Szállások

Programok

Videó

Csomagajánlatok