Jeles Napok a Gyógyvizek Völgyében!Jeles napok a Gyógyvizek Völgyében 2014.

 

Egerszalóki Boros-Toros

2014. február 22. Egerszalók

A program során bemutatjuk a hagyományos disznóvágás fortélyait. Az ide érkező vendégek részt vehetnek a disznó feldolgozásában, a hurka és kolbásztöltésben, az ebéd elkészítésében. Kurta túrával a Barlanglakásokhoz vagy csülökkoptató túrával a Sódombhoz készülhetnek rá az eszem-iszomra.  A délután során az egerszalóki pincészetekben forralt borkóstolásra nyílik lehetőség. Este élőzenés bál, mulatság lesz a Kaptárkő Pincében.

Helyszíne az egerszalóki Faluház.

Szervező:

Egerszalóki Turizmus Egyesület,

Tel:30/975-3774

E-mail:turizmus.egerszalok@gmail.com, www.egerszalok.hu

 

Szalóki Húsvét

2014. április 19. Egerszalók

A Szalóki Húsvéti program során felelevenítjük a húsvéti szokásokat, a népi locsolás, tojásfestés hagyományait. A kézműves foglalkozások alkalmával a vendégek megismerkedhetnek tojásfestés mellett a tojásírás és egyéb népi kismesterségek fortélyaival. Lesz néptánc és népzene, kisállat simogató, népi játékok.

Helyszíne az egerszalóki Faluház

Szervező:

Faluház

Tel:20/941-4127

E-mail:faluhaz@egerszalok.hu , www.egerszalok.hu

 

Aranytőke Nemzetközi Borszemle

2014. április 11-12. Egerszólát

Az Aranytőke Borszemle kilencedik alkalommal kerül megrendezésre idén. Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend hat település hegyközségével és önkormányzatával 2006-ban kezdeményezte a verseny életre hívását, hogy a hivatásos borkészítők mellett a kisebb termelők is fórumot találjanak boraik összehasonlítására, és ösztönzést kapjanak a minél jobb minőség megtermelésére.  

Szervező:

Egerszólát Község Önkormányzata,

Tel: 36/560-001

E-mail:egerszolat@chello.hu, www.egerszolat.hu

 

VI. Vőfélytalálkozó

2014. április 26. Demjén

Falusi lakodalom lesz Demjénben, ahol a vőfélyek a főszereplők!  A lakodalmi mulatság egyik elengedhetetlen felelőse a vőfély, hiszen tradíciók fűzik személyét az eseményhez. A szakmában méltán elismert vőfélyek érkeznek az ország minden részéről, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát. A vendégek bekapcsolódhatnak a falusi lakodalmas menetbe. A program során hagyományos falusi lakodalmas menüt kínálunk a résztvevőknek. A hajnalig tartó lakodalmas mulatságon a vőfélyek és a helyi hagyományőrző népdalkörök szórakoztatják a közönséget. A menyecsketánc sem marad el.

Helyszíne a demjéni Közösségi Ház udvara

Szervező

Demjéni Turisztikai és Borbarát Egyesület,

Tel: 20/965-4492

E-mail:dettube@gmail.com, www.demjen.hu

 

 

Pünkösdi Tor-túra

2014. június 7. Egerszalók

Pünkösdkor megrendezésre került a Tor-Túra, mely a falu életének egyik legnagyobb rendezvénye. Ezen gasztronómiai rendezvény számos látogatót vonz minden évben a településre.

A Tor-Túra során helyi ételkülönlegességeket kínálunk a vendégek számára, melyeket az egyes vendégházaknál lehet elfogyasztani. Emellett számos színvonalas kézműves foglalkozással és színházi előadással örvendeztetjük meg az ide látogató vendégeket.

Helyszíne a faluban található vendégházak.

Szervező:

Egerszalóki Turizmus Egyesület

Tel:30/975-3774

E-mail: nimrod@psnet.hu, www.egerszalok.hu

 

Szent Iván-éji mulatság

2014. június 21. Egerszólát

Az Egerszóláti Faluszépítő Egyesület ötletéből kiindulva kerül megrendezésre június hónapban a Szent Iván-éji mulatság. Délutáni időpontban kezdődnek a programok: virággyűjtés- virágkoszorú fonás, gólyaláb-verseny, seprű-egyensúlyozó verseny, gyógytea készítése, gyümölcssütés, nyársalás. Rendezvényünk célja, hogy az esti máglyaégetés alkalmával a régi hagyományokat felélesszük (betegség elégetése, rossz szokás tűzbe kiabálása stb.) egy közös tánccal. A mulatságot utcabál zárja.

Szervező:

Faluszépítő Egyesület,

Tel: 36/560-001

E-mail:egerszolat@chello.hu, www.egerszolat.hu

 

Szalóki Tücsök zenék 2014. június –augusztus (06.21, 06.28, 07.05, 07.19, 07.26, 08.2, 08.09, 08.16)

szombat esténként különböző helyszíneken a Gyógyvizek Völgyében

Szervező:

Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület,

Tel: 36/200-029

E-mail: tdm@egerszalok.hu, www.gyogyvizekvolgye.hu

 

 

 

 

 

Kórustalálkozó

2014.június 28. Demjén

A rendezvény megálmodója a Demjéni Hagyományőrző Asszonykórus. A bemutatkozó kórusok között, meghívott csoportok lépnek fel, melyeket a helyi asszonykórus vezetője és tagjai választanak ki, a jó barátság és kapcsolattartás,-építés szempontjait figyelembe véve.

Érdeklődni:06/36/550-300-as telefonszámon vagy a polgarmesterihivatal.demjen@chello.hu e-mail címen lehet.

A rendezvény helyszíne: Közösségi Ház udvara: Demjén Széchenyi út 36.

 

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

2014. július 16-20. Egerszalók

A július harmadik szerdáján kezdődő, és egészen vasárnapig tartó program, az átlagosan 1500 résztvevőjével, joggal nevezhető Magyarország (jelenleg) legnagyobb katolikus ifjúsági találkozójának. A színvonalas előadásokon túl, kiemelt hangsúlyt kapnak az úgynevezett "kiscsoportos beszélgetések" is, amelyek segítségével a résztvevő fiatalok, élményeiket és gondolataikat egymással megosztva, hatékonyabban tudják feldolgozni az előadásokon hallottakat. A lelki elmélyülés mellett, a fiatalok fesztivál keretében is megélhetik a keresztény örömöt.

Helyszíne az egerszalóki római katolikus templom és környéke.

Szervező :

Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda – Eger   

Tel: 30/582-34-14

E-mail: info@szalokitalalkozok.hu, www.szalokitalalkozok.hu

 

 

VIII. Hegyeskő Nap

2014. augusztus 9. Demjén

Demjénben ezen a napon a Hegyeskő tallér a „hivatalos” fizetőeszköz. A helyi és környékbeli főzőmesterek versenyeznek a vendégek tallérjaiért. Az a csapat győz, aki a legtöbb Hegyeskő tallért gyűjtötte össze. Az ételekhez finom borokat is kóstolhatnak a borversenyre nevezett borokból a helyi bortermelők kínálásával. A gasztronómiai programokat hagyományőrző népdalkörök, néptáncegyüttesek fellépése színesíti. A résztvevők kézműveskedhetnek, sőt a túrázni vágyók túravezetővel megtekinthetik Demjén község nevezetességeit, bejárhatják tanösvényét, s rácsodálkozhatnak a környék szépségére.

Szervező

Demjén Önkormányzat

Tel: 36/550-300

E-mail:polgarmesterihivatal.demjen@chello.hu, www.demjen.hu

 

Szüretindító Bortúra

2014. augusztus 30. Egerszalók

Szüretindító Bortúra a „szőlő útját a tőkéktől a kádakig és boros poharakig” végig kísérő fesztivál a folkmisétől a pincelakomáig. Az egerszalóki templomban folk-misével veszi kezdetét a szüreti Bor-Túra.  A mise után szüreti felvonulásra indul a sokadalom a határba a szőlőszentelésre. A népi ruhákba öltözött táncosokat, népdalkórusokat, zenészeket és a szőlőművelés régi és mai eszközeit bemutató gazdákat lovas hintókon, szekéren hordják körbe a falu utcáin. A vidám felvonulás alkalmával a gyerekeket szőlővel, a felnőtteket borral kínálják. A kisbíró kidobolja a nap eseményeit, mulatságba hívja a falu apraját-nagyját. Szüreti játékok és vetélkedők, kézművesek és vásárosok, népi előadók, szüreti hagyományokhoz illő ételek és finom egerszalóki borok várják az érdeklődőket.

Szervező:

Egerszalóki Turizmus Egyesület és az Egerszalóki Hegyközség

Tel: 30/975-3774

E-mail: nimrod@psnet.egerszalokihk@gmail.com, www.egerszalok.hu

 

Olaszrizling Fesztivál

2014. szeptember 6. Egerszólát

XVII. alkalommal kerül megrendezésre, a ma már országos hírnevű, Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál. Rendezvényünk célja összetett: a gasztronómiai, borászati és kulturális hagyományőrzés. Fontos része a rendezvénynek a főzőverseny, amelyre több településről neveznek be, illetve a helyi civil szervezetek is képviseltetik magukat. Elengedhetetlen a szüreti felvonulás, a szőlőkoszorú megáldása, a kulturális, hagyományőrző programok felvonultatása, a Borlovagrend avatás, valamint a Borszalon. Az újonnan avatott Borlovag, valamint Borkirálynő feladata a település, valamint az Egerszóláti Olaszrizling bor hírének továbbvitele, erősítése.

Szervező

Egerszólát Község Önkormányzata

Tel: 36/560-001

E-mail:egerszolat@chello.hu, www.egerszolat.hu

 

VI. Káposztás Étkek Napja

2014. október 4. Demjén

A káposzta az egyik legrégebbi természetes gyógyszerünk az alapja a helyi főzőmesterek által készített finomságoknak. Elmaradhatatlan a híres magyar étel a töltött káposzta és a káposztás fánk. A frissen főtt, sütött étkek mértékletes fogyasztása mindenkinek ajánlott! A helyi borokat is érdemes megkóstolni. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja. Kirakodóvásárral, kézműves foglalkozással és játszóházzal.

Helyszín: a demjéni Közösségi Ház udvara

Szervező

Demjéni Turisztikai és Borbarát Egyesület,

Tel: 20/965-4492

E-mail:dettube@gmail.com, www.demjen.hu

 

Márton napi mulatság

2014. november 8. Egerszalók

Márton napi bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libazsíros kenyérrel Egerszalók pincéiben. Népzenei koncert és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, népi játékok, libasütés kemencében a Barlanglakásoknál.

Szervező

Faluház

Tel:20/941-4127

E-mail: faluhaz@egerszalok.hu, www.egerszalok.hu

 

Borkorcsolya napok

2014. november 21-23.

A Gyógyvizek Völgye nem csak a vizeiről, fürdőiről vagy sódobmjáról híres, finom borai messze földön is 
megmérettettek. A Borkorcsolya napok alkalmat ad az ideérkezőknek a három település Egerszalók, 
Demjén és Egerszólát legjobb borainak és borkorcsolyáinak megkóstolására, különleges pincék
 felkeresésére, a helyi egyedi szolgáltatások megismerésére.

Szervező

Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület,

Tel:36/200-029

E-mail: tdm@egerszalok.hu, www.gyogyvizekvolgye.hu

 

Demjéni Disznótoros Nap

2014. november 29.

Melyre minden érdeklődőt szeretettel meghívunk.

Jöjjön el és kóstolja meg a demjéni kemencében sült disznótoros ízeit. Kövesse nyomon a disznóvágás minden mozzanatát az elejétől a végéig.

A „jó időről” pedig a disznótoros pálinka, forralt bor ill. forró tea gondoskodik.

A házias ízeket az Együtt Demjénért Alapítvány főzőmesterei biztosítják.

A rendezvény látogatása ingyenes.

Érdeklődni:06/36/550-300-as telefonszámon vagy a polgarmesterihivatal.demjen@chello.hu e-mail címen lehet

A rendezvény helyszíne: Művelődési Ház: Demjén Petőfi út 27.

 

 

2013. március 16. – Szezonnyitó Régiós TDM Nap

A Gyógyvizek Völgye Egerszalók – Demjén – Egerszólát TDM Egyesület i s csatlakozott a Magyar TDM Szövetség Észak-magyarországi programsorozatához

Sajtóközlemény

2009 óta a hazai civil szektor egy nagyon fontos szegmenssel bővült, amikor megjelentek az első TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezetek az országban. A TDM-ek ugyanis nem pusztán információs irodákat üzemeltetnek, turisztikai marketingtevékenységet folytatnak, képviselik a szolgáltatói érdekeket, nemcsak turisztikai pályázatokat menedzselnek a helyi vendégváró közösségek sikerességének érdekében, hanem aktívan részt vesznek azon helyi civil közösségek életében is, amelyeknek célja az adott térség épített, természeti és kulturális örökségének a megóvása és továbbörökítése a következő generációk számára.

 Ennek érdekében végzik szolgáltatásfejlesztési munkájukat, hiszen jól tudják, a vendégek, a turisták is csak olyan környezetben érzik igazán jól magukat, ahol a helyiek is értékelni tudják a körülöttük lévő értékeket.

A TDM-ek sajátossága, hogy akkor működnek jól, ha „láthatatlanok”, noha a tagság, a munkatársak és a szervezetek önkéntesei mindennapi munkájának eredménye az, amivel a vendégek találkozhatnak.

A szervezetek számos helyen az országban részt vesznek a virágosításban, szemétszedési akciókat szerveznek, részt vesznek a vendégbarát minőségbiztosítási rendszerek kidolgozásában, részt vesznek a túrautak karbantartásában, – mindezt azonban a háttérben, hiszen nem az a feladatuk, hogy önmagukat reklámozzák, hanem hogy az adott térséget vonzóvá tegyék a vendégek számára.

Az Észak-magyarországi Régió TDM szervezetei 2013. március 16-án szeretnének bepillantást nyújtani országnak-világnak, és a helyi lakosságnak abba  a munkába, amit nap, mint nap végeznek a helyi közösségek érdekében.

 A Szezonnyitó Régiós TDM Nap keretében Miskolcon, Szilvásváradon, Egerszalókon, Tokajban és Sátoraljaújhelyben várják a TDM szervezetek munkaszervezetei az érdeklődőket, akik élvezetes helyi kulturális-turisztikai programok keretében ismerkedhetnek meg a helyiek a TDM munkaszervezetek tagjaival és a szervezetek munkájával.

Egyesületünk, a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület az Egerszalóki Boros-Toros rendezvény keretében mutatja be tevékenységének egy részét.

A disznóvágás hagyományait felelevenítő napon – melynek végére jó barátokként borulnak össze a vendégek és vendéglátók –a toros reggelit követően az aktív kikapcsolódásra vágyókat csülökkoptató túrára hívjuk. A túra első állomása a Gyógyvizek Völgye Turisztikai Információs Iroda, ahol a vendégek megtekinthetik a tájszobát, ha úgy döntenek a túrához túrabotot is kaphatnak a kezükbe. A séta során felkeresik a helyi védettséget kapott Barlanglakásokat, majd a megfáradt vándorokat az egerszalóki sódombnál forralt borral várják és kínálják az egyesület munkatársai.  A nap programjából nem maradhat ki a hurka és kolbásztöltés. Ebédre visszavárják a vendégeket a Faluházba, s este a Toros bálban végére járhatnak a malacnak! Az élő zenés vacsorát a Kaptárkő Pincészetben tartják.

Ha ne talán erről a rendezvényünkről lemarad, de bánkódjon hamarosan itt a Szalóki Húsvét, amelyet a Barlanglakásoknál tartunk 2013. március 30-31-én.

2013. március 16.

 

 

Gyüre Marianna                                                                                                            Szádeczky Kornélia

egyesületi elnök                                                                                                            TDM menedzser            

 


Menü

www.egerszalok.eu

Szállás Egerszalók, Programok, Rendezvények, Egerszalók szállás, Egerszalóki szállások

Szállás Egerszalók, Programok, Rendezvények, Egerszalók szállás, Egerszalóki szállások

Szállás Egerszalók, Programok, Rendezvények, Egerszalók szállás, Egerszalóki szállások