Egerszalók - Látnivalók bemutatása

Egerszalóki hőforrás és sódomb 

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből (410 m-ről) feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz az évek során a sódombot épített, mely egyedi jellemzői miatt a környék szimbólumává és védjegyévé vált, melyhez hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található. Ezen természeti csoda lábánál épült fel a Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő, mely a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben.


Cím: 3394 Egerszalók, Forrás út 4.Egerszalóki Barlanglakások

A Sáfrány utca összefüggő barlanglakásai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított helytörténeti gyűjtemény és az épített örökség együttese nyújt egyedi élményt az idelátogatóknak. Részei a népi bemutató helyiségek, kézműves műhelyek, népi kézművességet oktató termek, borbemutató termek, és a domboldalban egy kis szabadtéri színpad.

A Tarna völgyétől  Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező tufakő könnyen vágható, jól faragható.  Természetes állapotában jó vízzáró. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. A 19. sz. közepén 33 barlanglakás volt található Egerszalókon. Némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának.


Cím: 3394 Egerszalók, Sáfrány út vége

Telefonszám: 06-30/753-3543

Belépő jegy ára: 400 Ft, gyerekeknek (14 éves korig), nyugdíjasoknak és egerszalóki turizmus kártyával érkezőknek: 200 Ft  

Betyárbújó - kaptárkő
A Bükkalja egyik legfőbb turistalátványosságát képezik, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt. A 10 vagy akár 20 millió évvel ezelőtt kialakult riolittufát a vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok néhány helyen keményebbé tették, így emelkedtek ki az úgynevezett tufakúpok. Bizonyos elképzelések szerint a kaptárkövek barlanglakásként szolgáltak, erre utalnak a kutatók által néhány helyen megtalált cserépedények is, de kaptár szó miatt felmerülhet az a megoldás is, hogy méhkaptárként szolgáltak a fülkék, melyek elrendezésük alapján alkalmasak is egy méhcsalád fejlődésére, telelésére.


Cím: 3394 Egerszalók, Ady Endre utca felől megközelíthető 


Római Katolikus Templom

Egerszalók a XVIII. századtól kezdve a gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás meggyógyulásának a híre indította el. A faluban már a középkorban is volt templom, a ma is látható barokk templom Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint épült 1738-ban. Legnagyobb benső értékei a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból. 


Cím: 3394 Egerszalók, Kossuth út 63.
Lepkemúzeum
Szeretettel várunk minden kedves vendéget az egerszalóki Szabadtéri Lepkemúzeumba.
Az európai lepkepéldányok mellett megcsodálható több trópusi pillangó is - a kontinens nagyobb, - valamint a világ legnagyobb lepkepéldányai közül a nagy Atlasz Lepke is. (Attacus Atlas).
 
Cím: 3394 Egerszalók, Sáfrány út 59.
Nyitva tartás: minden nap 9.00- 19.00
Ebédszünet: 12.00- 14.00
Belépőjegy ára: 450 FtTájszoba

Egerszalókon a Gyógyvizek Völgyében található a Turisztikai Információs Iroda, amely segíti az idelátogató turisták tájékozódását, valamint egyben kiállítóhely és számos rendezvény helyszíne is.

A turista információk mellett, a vendégeknek egy kellemes időutazásban lehet részük, ha megtekintik  az épületben található tájszobát, illetve a babakiállítást. Szombat délelőttönként az iroda udvarán a termelői piacon vásárolgathatnak a helyi portékák közül.


Elérhetőségeink:

3394 Egerszalók Széchenyi út 9. Tel.:36/200-029

tdm@egerszalok.hu www.gyogyvizekvolgye.hu

Nyitva tartás:

H:9.00-13.00

K-P:9.00-16.00  főszezonban június 1 és augusztus 31 között 9.00-17-00

Sz:08.00-13.00


      


www.egerszalok.eu

Szállás Egerszalók, Programok, Rendezvények, Egerszalók szállás, Egerszalóki szállások

Szállás Egerszalók, Programok, Rendezvények, Egerszalók szállás, Egerszalóki szállások

Szállás Egerszalók, Programok, Rendezvények, Egerszalók szállás, Egerszalóki szállások